Colecţia muzeală se află în cadrul şcolii, iar în perioada Festivalulului Internaţional al Păstoritului (mai, aprilie şi mai) colecţia este expusă în cadrul Centrului Cultural Sarighiol de Deal.
Colecţia a început să se constituie din anul 1978, dar a fost expusă în public în anul 2003 cu ocazia primei ediţii a Festivalului Internaţional al Păstoritului. Preocupările fondatorului colecţiei muzeale şi a ansamblului artistic, domnul Caimacan, au avut ca scop păstrarea tradiţia aromână veche, fie că e vorba de patrimoniul cultural imaterial (cântece, dansuri, obiceiuri de peţit, logodnă, nuntă aromână, colinde, obiceiuri de paşte, păstorit) sau de piesele muzeu. Sunt expuse obiecte din lemn - unele autentice, altele reconstituite - folosite de femei şi bărbaţii aromâni în viaţa de zi cu zi, ţesături, costume populare aromâne, vase din ceramică, instrumente muzicale, stâne în miniatură, obiecte şi lucruri folosite de păstorii aromâni, pliante, fotografii, cărţi, tablouri etc.
Alte obiective culturale în zonă: Centrul Cultural al Ansamblului Dor, un monument al eroilor din cele două războaie mondiale, troiţă închinată eroilor, biserica şi şcoala veche construite în anul 1900, acum refăcute.